SEOUL NATIONAL UNIVERSITY
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황금택사진
  • 성명 황금택
  • 직위 교수
  • 학과 식품영양학과
  • 전공 식품신소재학
  • 사무실 생활과학대학 222동 508호
  • 홈페이지
  • 이메일 keum@snu.ac.kr
  • 연락처 02-880-2531

연구영역

  • 식품 유래 기능성 신소재 탐색, 분석, 활용 연구
  • 식품 분석 및 식품 품질 향상 방법 탐색
  • 식품 가공 공정 개선 및 애로 해결 방안 연구

학력

  • 1975.3 – 1979.2 서울대학교 농과대학 식품공학과 (농학사)
  • 1985.8 – 1988.8 미국 Cornell University, Food Science (M.S.)
  • 1988.8 – 1991.8 미국 Cornell University, Food Science (Ph.D.)

경력

  • 1979.2. - 1981.6 대한민국 육군 소대장 (ROTC)
  • 1981.8. - 1984.9 백화양조 연구개발 기사
  • 1986.6 - 1990.12 Cornell University, Institute of Food Science, New York Sea Grant Scholar
  • 1990.1 - 1990.6 Cornell University, Department of Poultry and Avian Sciences, Graduate Research Assistant
  • 1990.6 - 1993.2 USDA-Agricultural Research Service-Eastern Regional Research Center, Research Chemist
  • 1993.5 - 1996.6 목포대학교 식품공학과 전임강사, 조교수
  • 1996.6 - 2007.2 전북대학교 식품영양학과 조교수, 부교수, 교수
  • 2005.3 - 2007.1 전북대학교 생활과학대학 학장
  • 2000.7 - 2002.2 University of Nebraska-Lincoln, Department of Biological Systems Engineering, 방문교수
  • 2003.2 - 현재 University of Nebraska-Lincoln, Department of Biological Systems Engineering, Adjunct Professor
  • 2007.2 - 현재 서울대학교 식품영양학과 부교수, 교수
  • 2009.3 – 2013.2 서울대학교 식품영양산업 CEO 과정 주임교수
  • 2010.5 - 2015.7 서울대학교 교수협의회 이사
  • 2010.9 - 2015.7 서울대학교 생명윤리위원회 위원
  • 2011.2 – 2013.1 서울대학교 식품영양학과 학과장
  • 2012.3 – 현재 서울대학교 생활과학대학 인사위원회 위원
  • 2013.2 – 2016.2 한국기능성식품협회 건강기능식품 기능성표시광고 심의위원회 위원
  • 2013.2 – 2015.9 한국식품산업협회 주최 FI Korea 컨퍼런스 위원회 위원장
  • 2014.1 – 2015.7 서울대학교 기숙사 운영위원회 위원
  • 2014.3 – 2015.7 서울대학교 생활과학연구소 소장
  • 2014.7 – 2015.7 서울대학교 어린이보육지원센터 운영위원회 위원
  • 2014.9 – 2015.7 서울대학교 공개강좌 운영위원회 위원
  • 2015.8 – 현재 서울대학교 생활과학대학 학장

연구논문 (2015.1.1. 이후)

  • Lee YC, Hwang KT*. Changes in physicochemical properties of mulberry fruits (Morus alba L.) during ripening. Scientia Horticulturae 217: 189-196 (2017)
  • Cho H, Lee HJ, Yu KS, Choi YM, Hwang KT*. Characterisation and food application of curcumin bound to sodium caseinate–polysaccharide electrostatic complexes. Int J Food Sci Tech 52: 1770-1776 (2017)
  • Cho H, Yu KS, Hwang KT*. Effect of ellagic acid incorporation on the oxidative stability of sodium caseinate-polysaccharide-stabilized emulsions. LWT-Food Sci Technol 84: 601-607 (2017)
  • Jhin C, Nho CW, Hwang KT*. Adaptive neuro-fuzzy inference system-applied QSAR with bond dissociation energy for antioxidant activities of phenolic compounds. Arch Pharm Res 40: 1146–1155 (2017)
  • 김경은, 조현노, 정하나, 이희재, 황금택*. 유자(Citrus junos)씨와 유자씨 유지의 메탄올 추출물에 의한 HT-29 대장암 세포 생장 억제 효과 및 유효 성분 분석. 한국식품과학회지 49: 242-251 (2017)
  • Tang JW, Cho H, Kim J, Wang ZG, Hwang KT*. Optimization of microencapsulation of β-lactoglobulin–vitamin A using response surface methodology. J Food Process Preserv 41: e12747 (2017)
  • Cho H, Jung H, Lee HJ, Kwak H-K, Hwang KT*. Formation of electrostatic complexes using sodium caseinate with high-methoxyl pectin and carboxymethyl cellulose and their application in stabilisation of curcumin. Int J Food Sci Technol 51: 1655-1665 (2016)
  • Lee HJ, Jung H, Cho H, Lee K, Kwak H-K, Hwang KT*. Dietary black raspberry seed oil ameliorates inflammatory activities in db/db mice. Lipids 51: 715-727 (2016)
  • 안수지, 김재철, 조현노, 박선영, 황금택*. 가열 처리한 더덕 열수추출물의 이화학 및 관능 특성. 한국식품과학회지 48: 104-110 (2016)
  • 천희순, 임태환, 조원일, 황금택*. 초고압 전처리한 찹쌀과 현미의 텍스처 특성과 세균 저감 효과. 한국식품과학회지 48: 92-95 (2016)
  • 문상하, 김재철, 황금택*, 차용범. 상압과 가압조건에서 제조한 소뼈 용출액의 이화학 및 관능 특성. 한국식품과학회지 47: 725-732 (2015)
  • Jhin C, Hwang KT*. Adaptive neuro-fuzzy inference system applied QSAR with quantum chemical descriptors for predicting radical scavenging activities of carotenoids. PLOS ONE 10 (10): e0140154. doi:10.1371/journal.pone.0140154 (2015)
  • Yi H, Hwang KT, Choi H*, Lim H-T. Physicochemical and organoleptic characteristics of deep-fat fried and microwaved potato chips. J Korean Soc Appl Biol Chem 58: 735-740 (2015)
  • Yi HC, Cho H, Hwang KT*, Shin B-S. Physical and oxidative stability of flaxseed oil-fructooligosaccharide emulsion. J Food Process Pres 39: 2348-2355 (2015)
    Won HJ, Yi HC, Jung H, Cho H, Lee B, Hwang KT*. Whey preparation methods and thermal treatment of milk affect recovery of lactoferrin using ion-exchange chromatography. J Food Process Pres 39: 1976-1982 (2015)
  • Lim T, Jung H, Hwang KT*. Bioconversion of cyanidin-3-rutinoside to cyanidin-3-glucoside in black raspberry by crude α-L-rhamnosidase from Aspergillus species. J Microbiol Biotechnol 25: 1842-1848 (2015)
  • Lee HJ, Jung H, Cho H, Hwang KT*. Anti-inflammatory effect of black raspberry seed oil in high-fat diet-induced obese mice. J Food Biochem 39: 612-621 (2015)
  • Jung H, Lee HJ, Cho H, Lee K, Kwak H-K, Hwang KT*. Anthocyanins in Rubus fruits and their antioxidant and antiinflammatory activities in raw264.7 cells. Food Sci Biotechnol 24: 1879-1886 (2015)
  • Jhin C, Hwang KT*. Discovery of lettuce phenylalanine ammonia-lyase inhibitors by in silico virtual screening followed by in vitro evaluation. Food Sci Biotechnol 24: 1617-1621 (2015)
  • Cho H, Jung H, Lee H, Yi HC, Kwak H-K, Hwang KT*. Chemopreventive activity of ellagitannins and their derivatives from black raspberry seeds on HT-29 colon cancer cells. Food Funct 6: 1675-1683 (2015)
  • Jung H, Lee HJ, Cho H, Hwang KT*. Anti-inflammatory activities of Rubus fruit anthocyanins in inflamed human intestinal epithelial cells. J Food Biochem 39: 300-309 (2015)
  • 정하나, 이기욱, 황금택, 곽호경*. LPS로 자극한 RAW264.7 세포에서 크랜베리 폴리페놀 분획물의 항산화 효과. 한국식품영양과학회지 44: 1241-1247 (2015)
  • 김재철, 이해창, 이기욱, 황금택*, 유기춘. 반응표면분석법을 이용한 차가버섯(Inonotus obliquus)의 생리활성물질 최적 추출조건 탐색. 한국식품과학회지 47: 233-239 (2015)
  • 천희순, 조원일, 진창호, 백경환, 류경헌, 임수연, 정명수, 임태환, 최준봉, 황금택*. Optimization of processing conditions for the production of puffed rice. 한국조리학회지 21: 77-89 (2015)

담당교과목

  • 학부: 식품화학, 식품 가공 및 저장, 현대인의 식생활
  • 대학원: 식품기기 분석 및 실험, 고급 식품학 연구, 가공식품의 성분변화

저서

  • 세계의 식용식물(역서: Food Plants in the World. Ben-Erik van Wyk. Briza Publications, Pretoria, South Africa. 2005). 신일북스. 2010
  • 식품가공저장학. 수학사. 2009
  • 식품화학. 신광출판사. 2008
  • 치즈 종합백과사전. 임실군. 2007

주요연구내용 및 연구과제 (2015.1.1. 이후)

  • 장내 마이크로바이옴과 대사체의 관점에서 블랙 라즈베리 유래 폴리페놀 추출물의 섭취가 쥐의 심혈관계 위험인자에 미치는 영향. 한국연구재단 지원. 2017.6 – 2020. 5
  • The Technology and Product Development of Active Wheat Protein Peptide Anhui Ruifuxiang Food Co., Ltd. 지원. 2015.12 - 2017.5
  • 즉석섭취식품 중 김밥, 샌드위치 유통기한 연장 실험. (주)BGF리테일 지원. 2016.4 - 2016.10
  • 멥쌀과 곤약 콜로이드를 이용한 포장 떡에 대한 연구. 중소기업청 지원. 2015.3 – 2015. 7

초청강연 및 학술대회발표 (2015.1.1. 이후)

<학술대회발표>
  • Phenolic compounds and in vitro biological activity of anthocyanin and nonanthocyanin fractions from mulberry harvested at different maturity stages. KFN International Symposium and Annual Meeting. Gyeongju, Korea. 11/9/2017
  • Development of wheat gluten hydrolysate beverage optimized by response surface methodology. 10th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals & Functional Foods. Gunsan, Korea. 10/23/2017
  • Chemical characteristics of potato chips fried in repeatedly used oils. KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Jeju, Korea. 6/22/2017
  • Chemical characteristics of seed oils from farm‐grown and wild grown ginsengs. KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Jeju, Korea. 6/22/2017
  • Application of two‐ and three‐step enzymatic hydrolyses for production of wheat gluten hydrolysates under industrial conditions. KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Jeju, Korea. 6/22/2017
  • Quantification and composition of betacyanins in red beet root (Beta vulgaris L.) extracts. KFN International Symposium and Annual Meeting. Jeju, Korea. 11/2/2016
  • Antioxidant activities of lipophilic capsaicin and curcumin in lipopolysaccharide-stimulated RAW264.7 cells. KFN International Symposium and Annual Meeting. Jeju, Korea. 11/2/2016
  • Hepatic TG lowering effect of black raspberry seed oil on oleic acid-induced steatosis in vitro. KFN International Symposium and Annual Meeting. Jeju, Korea. 11/1/2016
  • Comparisons of antioxidant activities between selected lipophilic compounds. The Korean Society of Community Nutrition. Seoul, Korea. 10/28/2016
  • Changes in molecular weight distribution and antioxidant activity of wheat gluten during a simulated gastro-intestinal digestion. 2016 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Daegu, Korea. 8/18/2016
  • Chemical characteristics and antioxidant properties of wheat gluten hydrolysates produced by commercial proteases. 2016 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Daegu, Korea. 8/18/2016
  • Changes in physicochemical properties of repeatedly used deep fat frying oils. 2016 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Daegu, Korea. 8/18/2016
  • Chemical composition and antioxidant activities of berry fruits produced in Korea. 2015 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Busan, Korea. 6/3/2015
  • Physicochemical and sensory characteristics of beef-bone broths prepared under atmospheric pressure and overpressure conditions. 2015 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting. Busan, Korea. 6/3/2015
  • Anti-inflammatory effect of black raspberry seed oil in db/db mice. 106th American Oil Chemists’ Society Annual Meeting. Orlando, FL. 5/4/2015
  • Effect of black raspberry seed oil on inflammatory status in obese mice induced by high fat diet. 106th American Oil Chemists’ Society Annual Meeting. Orlando, FL. 5/4/2015
  • Antioxidant and antiinflammatory properties of freeze-dried cranberry powder in ovariectomized rats. Experimental Biology 2015 Boston. Boston Convention and Exhibition Center, Boston, MA. 3/31/2015 

특허

  • 김은정, 천희순, 최준봉, 이상범, 강지현, 황금택. 조미유에 아스코르빌 파르미테이트(ascorbyl palmitate; AP)를 첨가하여 산패가 억제되고 저장성이 향상된 조미김 및 그 제조방법. 특허등록 1012120060000 (2012.12.11).
  • 황금택, 웰러 커티스 엘, 박재남. 수수에서 폴리코사놀 또는 옥타코사놀 함량이 높은 긴사슬지방을 제조하는 방법. 특허등록 제10-0685681호 (2007.2.15).
  • 황금택, 오현희, 김영신. 블랙베리 발효주의 제조방법. 특허등록 제10-0668994호 (2007.1.9).

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