교과목 소개
생활과학신입생세미나
Human Ecology Freshman Seminar
이 교과목은 생활과학대학 신입생의 성공적인 대학생활 적응을 지원하는 것을 목적으로 한다. 강의 이외에도 다양한 학생주도적 활동을 통해, 대학생활에 성공적으로 적응하고, 생활과학의 학문적 특성을 이해하며, 미래의 생활과학 전문가로서 리더십을 함양할 수 있을 것이다.
This course is designed to support and guide freshmen in the College of Human Ecology. By providing opportunities to engage in student-led activities, this course will facilitate a successful transition to university life, understand the strengths of human ecology, and cultivate leadership skills as future professionals in human ecology.
식품영양학의 이해
Understanding Food and Nutrition
유기화학
Organic Chemistry
In this course, students will study the structures and properties of organic molecules including aliphatic and aromatic hydrocarbons with various functional groups and the principles governing their reactions. Topics will also cover the basic principles of spectrometric identification of organic molecules.
식생활문화 및 실습
Food Culture and Practice
식품화학
Food Chemistry
생화학
Biochemistry
In this course, students will study the chemistry of molecules in living organisms. Topics will cover the structures and functions of cellular components including enzymes, genes, and metabolic assemblies.
인체생리학
Human Physiology
식품영양 커뮤니케이션
Communication in Food and Nutrition
기초영양학
Basic Nutrition
조리원리 및 실습
Culinary Science and Lab.
급식경영학
Food Service Management
고급영양학
Advanced Nutrition
This course will cover human nutrition and physiological function of micro-nutrients: vitamins and minerals. After this course, students will be expected to learn the fundamental knowledge of vitamins and minerals including their structure, metabolism, metabolic functions, requirements, reference intakes and related health problems.
식품분석실험
Food Analysis Lab.
단체급식관리 및 실습
Quantity Food Service Management and Lab.
실험조리 및 관능검사실습
Experimental Food and Sensory Evaluation Lab.
식이요법 및 실험
Diet Therapy and Lab.
생애주기영양학
Nutrition throughout Life Cycle
전 생애 즉, 임신, 수유기, 영아기, 유아기, 학동기, 노년기 등의 생애주기 별로 영양적 특성과 영양필요량, 영양문제와 해결, 식생활관리, 영양의 실제에 관해서 학습하며, 영양학의 기본지식을 생애주기별 생리적 변화와 특수성을 고려하여 적용할 수 있도록 한다.
식품미생물학 및 실험
Food Microbiology and Lab.
식품재료학
Chemistry in Food Materials
식품영양연구
Studies in Food and Nutrition
This class is designed to facilitate independent studies of students on various issues in food and nutrition studies. Students are expected to participate in the research process with initiatives and to make a presentation to the annual department research symposium. This class is based on a team project.
식품위생학
Food Hygiene and Safety
분자영양학
Molecular Nutrition
지역사회영양학
Community Nutrition
임상영양학 및 실험
Clinical Nutrition and Lab.
식품영양 산업연구 인턴십 1
Internship in Food and Nutrition 1
이 과목에서 식품영양학과 학부생들은 연구 분야 또는 기업, 정부 및 국제기관에서 관련 실무에 참여하여 창의 융합적 사고역량과 실무 역량을 습득한다. 연구 분야에서는 식품영양학과 교수의 지도하에 또는 산업체나 국가기관의 연구소에서 다양한 연구 프로젝트에 참여함으로써 연구 계획, 수행, 결과 분석 및 보고서 작성 등 연구 능력을 배양한다. 식품영양산업 분야의 기업, 정부 및 국제기관 등에서 관련 업무에 참여하고, 다양한 분야와의 협업을 경험함으로써 실제 산업 현장에서 요구되는 창의융합역량, 소통협력역량, 종합적 사고 역량등을 제고할 수 있도록 한다.
This course is designed for students to offer the opportunity to acquire creative convergence thinking and practical skills under the guidance of the professor in the Department of Food and Nutrition or provide working experience in the industry or other official institutes in the field of food and nutrition. In the field of research, students will cultivate abilities such as research planning, execution, data analysis and report writing by participating in various research projects in either Department of Food and Nutrition or industrial or government research instittutes. By participating in related work in companies, govenrments, and international organization in the filed of food and nutrition, students can enhance creative thinking ability and communication skills required in the field.
식품영양 산업연구 인턴십 2
Internship in Food and Nutrition 2
이 과목에서 식품영양학과 학부생들은 연구 분야 또는 기업, 정부 및 국제기관에서 관련 실무에 참여하여 창의 융합적 사고역량과 실무 역량을 습득한다. 연구 분야에서는 식품영양학과 교수의 지도하에 또는 산업체나 국가기관의 연구소에서 다양한 연구 프로젝트에 참여함으로써 연구 계획, 수행, 결과 분석 및 보고서 작성 등 연구 능력을 배양한다. 식품영양산업 분야의 기업, 정부 및 국제기관 등에서 관련 업무에 참여하고, 다양한 분야와의 협업을 경험함으로써 실제 산업 현장에서 요구되는 창의융합역량, 소통협력역량, 종합적 사고 역량등을 제고할 수 있도록 한다.
This course is designed for students to offer the opportunity to acquire creative convergence thinking and practical skills under the guidance of the professor in the Department of Food and Nutrition or provide working experience in the industry or other official institutes in the field of food and nutrition. In the field of research, students will cultivate abilities such as research planning, execution, data analysis and report writing by participating in various research projects in either Department of Food and Nutrition or industrial or government research instittutes. By participating in related work in companies, govenrments, and international organization in the filed of food and nutrition, students can enhance creative thinking ability and communication skills required in the field.
영양사현장실습
Practice in Dietetics
This course is an internship program in participating hospitals. Students will practice therapeutic meal planning, management of cooking facilities, and nutrition counseling.
식생활관리학 및 실험
Meal Management and Lab.
식품가공 및 저장학
Food Processing and Preservation
영양평가 및 실습
Nutritional Assessment and Practice
식품영양정책
Food and nutrition policy
영양정보관리 및 상담
Nutrition Information Management and Counseling
영양사현장실습
Practice in Dietetics
식품영양 산업연구 인턴십
Internship in Food and Nutrition
이 과목에서 식품영양학과 학부생들은 연구 분야 또는 기업, 정부 및 국제기관에서 관련 실무에 참여하여 창의 융합적 사고역량과 실무 역량을 습득한다. 연구 분야에서는 식품영양학과 교수의 지도하에 또는 산업체나 국가기관의 연구소에서 다양한 연구 프로젝트에 참여함으로써 연구 계획, 수행, 결과 분석 및 보고서 작성 등 연구 능력을 배양한다. 식품영양산업 분야의 기업, 정부 및 국제기관 등에서 관련 업무에 참여하고, 다양한 분야와의 협업을 경험함으로써 실제 산업 현장에서 요구되는 창의융합역량, 소통협력역량, 종합적 사고 역량등을 제고할 수 있도록 한다.
This course is designed for students to offer the opportunity to acquire creative convergence thinking and practical skills under the guidance of the professor in the Department of Food and Nutrition or provide working experience in the industry or other official institutes in the field of food and nutrition. In the field of research, students will cultivate abilities such as research planning, execution, data analysis and report writing by participating in various research projects in either Department of Food and Nutrition or industrial or government research instittutes. By participating in related work in companies, govenrments, and international organization in the filed of food and nutrition, students can enhance creative thinking ability and communication skills required in the field.
식품영양 산업연구 인턴십
Internship in Food and Nutrition
이 과목에서 식품영양학과 학부생들은 연구 분야 또는 기업, 정부 및 국제기관에서 관련 실무에 참여하여 창의 융합적 사고역량과 실무 역량을 습득한다. 연구 분야에서는 식품영양학과 교수의 지도하에 또는 산업체나 국가기관의 연구소에서 다양한 연구 프로젝트에 참여함으로써 연구 계획, 수행, 결과 분석 및 보고서 작성 등 연구 능력을 배양한다. 식품영양산업 분야의 기업, 정부 및 국제기관 등에서 관련 업무에 참여하고, 다양한 분야와의 협업을 경험함으로써 실제 산업 현장에서 요구되는 창의융합역량, 소통협력역량, 종합적 사고 역량등을 제고할 수 있도록 한다.
This course is designed for students to offer the opportunity to acquire creative convergence thinking and practical skills under the guidance of the professor in the Department of Food and Nutrition or provide working experience in the industry or other official institutes in the field of food and nutrition. In the field of research, students will cultivate abilities such as research planning, execution, data analysis and report writing by participating in various research projects in either Department of Food and Nutrition or industrial or government research instittutes. By participating in related work in companies, govenrments, and international organization in the filed of food and nutrition, students can enhance creative thinking ability and communication skills required in the field.